Parvoviroza Canină

O boală de care tot mai mulți propietari de câini au auzit din diverse surse. Cel mai bun sfat îl poate oferi medicul veterinar. Această boală este produsă de un virus, afectează câinii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni și 5 luni, dar și în afara acestor limite.

mic1165Câinii de rasă, dar și metișii acestora se pot îmbolnăvi, în aceeași măsură. Sursa de infecție o reprezintă fecalele eliminate de câinii bolnavi, virusul are o rezistență deosebită în mediu și poate fi vehihulat pe distanțe mari pe părul animalelor purtătoare. Orice junior este curios, miroase, linge, mănânca obiecte, iarba din mediul înconjurător și astfel se poate infecta.

metis6546Propietarul unui cățel ar trebui să își pună un semn de întrebare și să meargă la medicul veterinar la primele semne de vomă, abatere, chiar dacă nu este prezentă și diareea hemoragică (acest simptom poate să apară mai târziu în evoluția bolii).
Această boală poate fi prevenită prin vaccinare. Trăim într-o eră a informației, care din păcate se găsește doar într-o cantitate mare, nu și de o calitate foarte bună, mai exact, unele protocoale de vaccinare și deparazitare abordate de colegii noștri medici veterinari, diferă foarte mult de la o zonă la alta a țării, în funcție de mulți factori și nu trebuie să fie considerate „universal valabile”.

Doar medicul veterinar poate să pună un diagnostic pozitiv sau negativ (există o serie de afecțiuni care au simptome asemănătoare, gastroenterite, parazitoze, toxiinfecții, alte boli virale) și să înceapă tratamentul de urgență a unui cățel bolnav.

Această boală poate fi prevenită prin vaccinare. Trăim într-o eră a informației, care din păcate se găsește doar într-o cantitate mare, nu și de o calitate foarte bună, mai exact, unele protocoale de vaccinare și deparazitare abordate de colegii noștri medici veterinari, diferă foarte mult de la o zonă la alta a țării, în funcție de mulți factori și nu trebuie să fie considerate „universal valabile”.

VACCINAREA

Un aspect deosebit de important legat de Parvoviroza canină îl reprezintă vaccinarea cațelului dumneavoastră. Dacă ați achiziționat un cățel cu sau fără carnet de sănătate, mergeți la un control de rutină la medicul veterinar, pentru a vă asigura că deparazitarea și vaccinarea sunt corect și la timp făcute.

icon1În jurul vârstei de 4 săptămâni este foarte bine să se facă prima deparazitare a cațelului, pentru a pregăti organismul pentru primul vaccin. Prin această manopera vor fi omorâți eventualii paraziți și ne asigurăm că sistemul imunitar se va ocupa doar de producerea anticorpilor atât de necesari pentru a lupta cu bolile infecțioase.

icon1În jurul vârstei de 5 săptămâni se va inocula primul vaccin, care este important să știm că ne va proteja animalul intr-un procent de aproximativ 50 %.

icon1La 8 săptămâni se va face un al doilea vaccin care are în compoziția lui mai multe boli printre care și parvoviroza, în urma acestei manopere se va ridica procentul de imunizare al organismului până la aproximativ 80%.

icon1La vârsta de 12 săptămâni cand animalul are un organism mai bine dezvoltat mai puternic din punct de vedere imunitar, se va administra încă un vaccin, acesta conținând de asemenea parvoviroza printre valențele lui făcând astfel posibilă o imunizare de aproximativ 90-98% funcție de calitatea vaccinului folosit și starea imunitara a pacientului.