Aveți întrebări? Noi avem răspunsuri.
Dorim să venim în ajutorul dumneavoastră răspunzând câtorva întrebări frecvente despre sănătatea și îngrijirea animalelor de companie.
MICROCIPAREA
Ce este microciparea?
Microciparea este o metodă de identificare a câinilor cu stăpân. Astfel se dorește identificarea individuală a fiecărui câine cu un număr de microcip și trasarea acestuia către un anumit proprietar individualizat cu un CNP.
Este obligatorie microciparea?
Microciparea constă în introducerea printr-o manoperă de injectare a unei capsule sub pielea animalului de preferabil în partea stângă a gâtului.
În ce constă microciparea?
Microciparea constă în introducerea printr-o manopera de injectare a unei capsule sub pielea animalului de preferabil în partea stangă a gatului.
VACCINAREA
Ce este vaccinarea?
Vaccinarea reprezintă o manoperă medicală de imunizare a animalului împotriva unor boli pentru care a fost vaccinat. Astfel în urma vaccinării animalul crează anticorpi, celule care îl pot apăra de atacul patogen al virușilor sau bacterilor.
Cand se vaccineaza un caine?
Prima vaccinare la un căţeluş ar trebui făcută la vârsta de 5-6 săptămâni cu un vaccin monovalent. Următoarea vaccinare se va face la vârsta de 7-8 săptămâni cu un vaccin polivalent care nu conține rabie. A treia vaccinare se va face la vârsta de 12 săptămâni cu un vaccin polivalent care conţine şi rabie. Se va continua vaccinarea anuală a căţelului. Pentru a putea vaccina antirabic este obligatorie microciparea. Dacă medicul veterinar consideră că este necesar (animalul trăieşte într-o zonă cu risc crescut de înbolnavire) acesta poate repeta unul din vaccinuri sau poate adăuga vaccinări suplimentare în funcție de ce risc de îmbolnăvire prezintă zona.
Exemple de vaccinuri: Nobivac Corona, Nobivac KC, Biocan B, Biocan C, Biocan M.
Când se vaccinează pisicuţele?
Prima vaccinare se recomandă a fi făcută la 8-9 săptămâni cu un vaccin polivalent.
A doua vaccinare se recomandă a fi făcută la 12 săptămâni cu un vaccin polivalent care conţine şi rabie. Pentru pisicuţa dumneavoastră aveţi opţiunea de a vaccina animalul cu 2 tipuri de vaccin, unul care conţine leucemie feline și unul care nu conţine această boala. Recomandarea noastră este să folosiţi vaccinul ce conţine leucemie feline, această boală fiind deosebit de gravă pentru pisica dumneavoastră şansele de supravieţuire fiind aproape nule.
DEPARAZITARE, IMUNIZARE
Pentru ce boli se imunizează căţeii?
Prescurtările vaccinurilor sunt următoarele:
D = distemper
H = hepatită infecţioasă
P = parvoviroză
Pi = parainfluenza canină
L = leptospiroză
R = rabie
Când se deparazitează intern căţeii?
Noi recomandăm să se deparaziteze căţeii la vârsta de 4 săptămâni cu Drontal Puppy, mai apoi se va continua cu o deparazitare la 6 săptămâni folosind Drontal Puppy sau Milbemax după care se va continua deparazitarea lunară pâna la vârsta de 4-6 luni ca după această vârsta deparazitarea să se facă din 3 în 3 luni.O altă recomandare valabilă pentru căţeii de peste 1 an este de a face periodic un examen coproparazitologic care să ne comfirme starea de sănătate a animalului. Nu uitaţi faptul că anumiţi paraziti pot fi transmisibili şi la om de aceea o deparazitare atentă a animalului menţine sănătatea acestuia dar şi pe a dumneavoastră.
Când se deparazitează pisicile?
Se va începe deparazitarea pisicii la 4 săptămini de viaţă şi se va continua lunar cu deparazitarea până la vârsta de 6 luni ca mai apoi deparazitarea să se facă din 3 în 3 luni. Recomandăm deparazitarea pisicii periodic şi atent deoarece acestea pot transmite parazitoze oamenilor unele din ele având efecte şi consecinţe grave. Una din bolile parazitare grave care poate afecta un proprietar de pisică ce nu are un animal corespunzător deparazitat este Toxoplasmoza.
ANESTEZIA
Ce trebuie să știm despre anestezie și cum ne pregătim animalul pentru anestezie
Anestezia reprezintă o manoperă medicală prin care se vor diminua sau suprima temporar sensibilităţile corpului prin blocare cu ajutorul substanţelor medicale a receprorilor durerii.
Anestezia poate fi:
Genarală moment în care organismul îşi pierde în intregime sensibilitatea şi trece într-o stare de inconştienţă
Regională astfel este anesteziată doar o anumită regiune a corpului prin blocarea unui anumit segment nervos de la nivelul măduvei spinării, organismul pierde senzaţia dureroasă dar şi capacitatea de mişcare
Locală caracterizată prin pierderea sensibilităţi dureroase doar intr-o anumită zonă.
Anestezierea este făcută doar în momentul în care medicul veterinar este convins că avantajele depăşesc riscurile, pentru a putea pune în balanţă acest lucru medicul va face câteva investigaţii care îl vor puteta ajuta să cunoască mai bine starea de sănătate în care se află animalul.
Este recomandat ca înainte de anesteziere cu 12 ore animalul să nu mai mănânce şi cu 2-3 ore să nu bea apă. Motivul pentru care este necesar să existe această pauză de la apă şi mâncare este pentru că în timpul anesteziei dari şi imediat după anestezie animalul poate să vomite, dat fiind starea în care se află există riscul ca voma sa pătrundă pe căile aeriene în timpul inspirului creând un bloc obstructiv şi de cele mai multe ori dând naştere unei pneumoni ab ingestis. Din păcate în momentul în care sucul gastric, care este acid, ia contact cu plămânul, acesta îl va distruge iremediabil dând naştere unei patologi incompatibile cu viaţa.
Înaintea unei intervenţi chirurgicale, este bine ca proprietarul să facă baie animalului dacă este posibil şi dacă este nevoie, deoarece post operator acesta nu va putea fi spalat aproximativ 10-14 zile.
Înaintea anesteziei, pisicile se recomandă a fi izolate pentru a putea fi siguri că respectă cele 12 ore de nemâncat şi că nu pot găsi mancare în altă parte. Câini vor fi scoşi afară înainte de anesteziere pentru a defeca şi urina.