Cum si când luam o pisică în brațe?

Înainte de a adopta o pisică, este important sa învățăm cum si când o luam în brațe și cum sa interacționăm cu ea.

La fel ca oamenii, majoritatea pisicilor devin nervoase în prezența necunoscuților și le ia ceva timp până se simt confortabil cu cineva nou. Nu presupuneți că orice pisică poate fi luată în brațe din prima încercare. Înainte de a o atinge, lăsați-o pe ea să vă cunoască, să facă primul pas. Lăsați pisica să vină la voi pentru a vă mirosi. Evitați contactul vizual (pisicile văd asta ca pe o amenințare) și întindeți încet mâna spre ea. Fiind precauți, asta vă va da timp să evaluați personalitatea pisicii, să vedeți dacă e periculos sau nu să încercați să o atingeți sau să o luați în brațe. La fel ca adulții, pisicile au nevoie de timp doar pentru ele, iar dacă se ascund, înseamnă că pentru moment, nu vor atenția voastră. Atunci cand se freacă de tine în mod special, ea încearcă să-și lase mirosul, acesta fiind un obicei al pisicilor de a-și arăta afecțiunea și faptul că este deschisă la afecțiune și pregătită pentru socializare.

Medic Veterinar ResitaDacă pisica pare furioasă sau speriată, nu încercați să o luați in brațe, riscați să fiți zgâriați. Este important să reușiți să citiți dispoziția pisicii, iar coada si urechile sunt un bun indicator.
Dacă coada pisicii este ridicată, inseamnă ca este mulțumită. Urechile îndreptate înainte sunt de asemenea un semn că pisica este încântată și jucăușă. Sunt momente bune pentru a o lua în brațe.

Dacă pisica își agită coada sau dacă urechile pisicii sunt date pe spate este semn ca pisica este nervoasă. De asemenea, urechile pleoștite arată că pisica este speriată și în defensivă. Acestea sunt momente nepotrivite pentru a lua o pisică în brațe.

Atingerea este una din cele mai puternice unelte în sănătatea și bunăstarea pisicii. Mâinile voastre pot vindeca, pot calma, pot da încredere și pot stimula apetitul.

Dacă încercați să luați o pisică în brațe într-un mod nepotrivit, ea vă poate răni. Pisica se poate speria dacă vă aplecați deasupra ei sau dacă faceți mișcări bruște. Lăsându-vă jos la nivelui ei, veți reuși să o mențineți liniștită.
NU ridicați niciodată o pisica de trunchi cu ambele mâini, fără a-i sprijini labele din spate. Acest gest va supăra majoritatea pisicilor si este posibil să vă zgârie cu ghearele labelor lăsate libere.

Pisica trebuie să se simtă în siguranță în brațele voastre. Este o linie fină între o ținere fermă și în a o ține ostatecă. Ea trebuie să simtă că poate coborî oricând din brațele voastre. Dacă simțiți că pisica începe să se fâțâie în brațele voastre, e mai bine să o lăsați jos încet. Văzând și știind că se poate elibera oricând dorește, ea vă va lăsa și altădată să o luați în brațe.

E important să țineți pisica în așa fel încât picioarele posterioare să fie sprijinite. Puneți-vă brațul pe trunchiul pisicii, astfel încât să formeze o platformă pe care ea se poate odihni. Puteți sprijini crupa pisicii în curbura cotului vostru, astfel încât picioarele anterioare să se sprijine în palma voastră. Aduceți pisica cât mai aproape de pieptul vostru pentru a o spijini mai bine și pentru a-i oferi mai multă siguranță. Când se simte confortabil la voi în brațe, puteți încerca să o țineți și în alte moduri.

Important este și modul în care o lăsați jos din brațe. Aplecați-vă astfel încât picioarele pisicii să atingă sau să fie aproape de pământ. Puneți-i picioarele din față pe pământ în timp ce încă îi sprijiniți picioarele posterioare. Eliberați-o din brațe cu blândețe. Foarte posibil ca ea să vă ajute și să sară din brațele voastre.

La vârsta de 12 săptămâni, puii sunt deja trecuți prin mai multe etape de socializare. Dupa această vârstă, dacă nu au fost deja obișnuiți, va fi mai greu să dorească să fie luați în brațe.

Cum si când luam o pisică în brațe

Cum si când luam o pisică în brațe

Pisicile care nu au fost luate în brațe cand erau pui (de exemplu cei care au avut o mamă mai protectivă), e mai puțin probabil să fie încântate de ideea de a fi luate în brațe. Asta face ca primele săptămâni de viață să fie ideale și foarte importante pentru a-I învăța pe pui să se bucure de atingerea umană. Cu cât mai devreme începeți să interacționați cu puiul de pisică, să-l atingeți, să-l luați în brațe, cu atât mai bine. Cand puii au în jur de două săptămâni, câteva minute în brațele voastre reprezintă pentru ei foarte multă stimulare.

Luați cu blândețe câte un pui în brațe, sprijiniți-i pieptul și lăbuțele. Țineți-I cu atenție cu ambele mâini, iar la final, puneți-I jos în același loc de unde l-ați luat. Jucați-vă cu el, atingeți-i lăbuțele, ghearele, puneți-i mâna pe urechi, deschideți-i gura. Făcând toate aceste lucruri când este pui, va fi mai ușor, atunci când, adultă fiind, pisica va avea nevoie de medicație sau chiar de o baie. Nu-l incurajați să se joace dur sau să vă folosească mâinile pe post de jucării, mușcându-vă și zgâriindu-vă. Puiul se poate obișnui prost, să asocieze mâinile voastre cu jucării, în loc de mângâieri și sprijin. Iar în viitor, puiul se poate transforma într-o pisică violentă, greu de jucat și interacționat cu ea.

În funcție de personalitatea lor, pisicile pot fi foarte protective, de aceea situația trebuie tratată cu atenție, pentru a nu crea stres și a ajunge ca mama să vă vadă ca pe un dușman pentru puii ei. Ca să nu provocați anxietate mamei, puteți interacționa cu puii atunci când ea nu este în cameră, când mănâncă sau când își face nevoile.

Pisica mamă iși ia adesea puii de ceafă pentru a-i muta dintr-un loc în altul. Cand puiul ajunge insă la câteva luni de viață, atunci când este luat de ceafă fără sprijin pentru lăbuțe, greutatea lui pune presiune pe aceasta zonă și îi poate afecta coloana și mușchii. Când vrem să imobilizăm sau să-i dăm medicație unei pisici, o putem lua de ceafă, fără însă a o ridica de la sol.
La o urgență, atunci când pisica este speriată, o puteți ridica de ceafă, dar aveți grijă să-i spijiniți greutatea corpului punându-vă mâna sub crupă, iar dacă pisica se agită, îi puteți înfășura corpul într-un prosop. De asemenea, când trebuie să o mutați rapid (un incendiu, de exemplu), o puteți lua de ceafă. În astfel de circumstanțe, ridicarea de ceafă poate preveni zgârieturile.

Dacă nu cunoști o pisică, consider-o un animal sălbatic. Daca nu ai cum să știi dacă o pisică este prietenoasă sau nu, sau daca are vreo boala transmisibilă, este bine sa fiți precauți. Daca este necesar să luați în brațe sau să ridicați o pisică sălbatică, agresivă, purtați mănuși groase și mâneci lungi. Daca nu ați mai interacționat cu pisici, este mai bine sa lăsați pe cineva experimentat. În cele mai multe cazuri, pisicile agresive sunt prinse în cuști atunci cand trebuie mutate dintr-un loc în altul, ele nu sunt luate în brațe. Trebuie știut că pisicile rănite nu trebuie mișcate decât dacă este necesar: sunt în mijlocul străzii, al unui incendiu etc.)

Pisicile nu răspund bine la pedepse, de multe ori, pedepsită fiind, pisica devine mai rea, mai agresivă și mai neascultătoare. Mai mult, pedepsirea pisicii îi poate ridica nivelul de stres, ceea ce poate duce la îmbolnăviri, incontinență sau îngrijire compulsivă.