Telazioza

Diagnosticarea și managementul terapeutic în cazul CONJUNCTIVITEI CRONICE datorate factorilor parazitari

Există situații în practică în care ajungem să ne întrebăm de ce o banală conjunctivită nu se poate trata cu picături oftalmice sau unguente și se transformă într-o adevărată provocare. Factorii fizici și chimici sau infecțiile bacteriene sunt de obicei principalele cauze determinante în conjunctivită,  fie ea acută sau cronică dacă aceste cauze determinate ale conjuntivitei sunt destul de răspândite  factorul parazitar este mai puțin răspândit și mai cu seamă când vorbim de animale de companie – caine sau pisica.

În ceea ce privește factorul parazitar sunt puțini paraziți care pot avea localizare oculară sau mai exact in conjunctiva oculară, și majoritatea acestora se găsesc în acele zone datorită unei migrări larvare eratice, localizarea lor fiind de cele mai multe ori in alte zone.

tela44Telazia un parazit care are ca și localizare sacul conjunctival este unul din paraziții care poate crea probleme animalului dacă acesta este infestat. Acest parazit este destul de des întâlnit la animalele de rentă cum ar fi suine rumegătoare mici și mari, cabaline, păsări, dar mai puțin întâlnite la animalele de companie câine și pisica. Cu toate acestea am avut câteva situații în practica de zi cand m-am întalnit cu acest parazit și la căței.

Trebuie să știm ca există mai multe specii de telazia toate având localizare în sacul conjunctival dar se mai pot localiza și la nivelul glandei lacrimale anexe sau canalul lacrimal.

Ciclul biologic are în centrul atenției familia Muscidae, acestea fiind vectori ai acestui parazit. Musca se va hrăni cu lacrimi de la un animal parazitat va prelua de la acesta larvele și mai departe se va muta la un alt animal neparazitat și îl va infecta și pe acesta având aceeași localizare și unde se va dezvolta până la stadiul de adult.

Telazioza are o evoluție sezonieră în țările cu climă temperată, unde muștele, gazda intermediară, sunt prezente doar în sezonul cald. Sursa paraziților este reprezentată de animalele bolnave. Boala este mai frecventă la animalele care pasc în turme, în comparație cu cele izolate. Perioadele calde, cu puțin vânt, sunt cele mai propice pentru răspândirea telaziozei, deoarece activitatea muscidelor este mai intensă în aceste condiții. Alți factori favorizanți sunt bălegarul și substanțele organice, biotopuri propice larvelor de muște.

Vectorii sau purtătorii transmit boala de la focar la alte animale, iar telaziile supraviețuiesc peste iarnă din cauza localizării oculare. Acest fapt  trebuie reținut și luat în considerare când se face controlul parazitologic al bolii.

Ca și simptomatologie putem să observăm la început că animalul prezintă doar o secreție lacrimală ușor crescută pe timpul nopții, fapt care de multe ori trece neobservat de proprietar. Această creștere a secreției lacrimale este dată de cauza iritanta pe care o conferă adultul de telazia , acesta prin mișcările pe care le are va irita glanda lacrimală care în raspuns va secreta mai multe lacrimi.

Odata cu înmulțirea numărului de paraziți și semnele clinice se vor accentua. Astfel vom observa o înroșire a mucoasei, secreții lacrimale abundente, aglutinări ale secrețiilor lacrimale, infalmări ale pleoapelor și chiar în cazuri grave leziuni corneene puternice care se pot supra infecta și pot duce la pierderea vederii.
În cazurile în care nu există o infestare abundentă cu paraziți este foarte greu de pus un diagnostic deoarece acești paraziți în momentul examinării se vor retage foarte rapid in sacul conjunctival și astfel nu vor putea fi observați, este mult mai ușor de observat dacă animalul este anesteziat.

Este recomandat ca în situația în care se suspicionează o astfel de infestare cu telazia la un animal de companie, să se facă examinarea dimineața devreme cand animalul deschide ochii pentru prima dată în acea zi sau pe un animal foarte liniștit. Pe un animal agitat sau care clipește foarte des este greu să observați afultii acestui parazit deoarece aceștia se vor retrage foarte repede în sacul conjunctival unde sunt foarte greu de distins.

În principiu vor fi afectate indeosebi animalele care sunt localizate în zona rurală, câini de vânătoare sau câni care stau mult în contact cu animalele care merg la pășunat.

caz clinic
Specia: canină
Rasa: copoi ardelenesc
Vârsta: 5 ani
Sexul: mascul

Simptomatologie

Inițial, animalul a prezentat secreții lacrimale abundente timp de două luni, după care proprietarul a observat că zona conjunctivală nu mai are culoarea normală, roz, ci a devenit roșie. În același timp, secrețiile lacrimale au devenit tot mai abundente. Proprietarul a aplicat timp de o lună tratamente locale pe bază de antibiotice și antiinflamatorii locale.

În momentul prezentării pacientului la cabinet, acesta avea secreții lacrimale abundente, puternic aglutinate, și care nu îi permiteau să deschidă pleoapele. Pe lângă conjunctivita puternică, corneea prezenta mici zone de eroziune. După spălarea secrețiilor aglutinate cu ser fiziologic, s-au observat o multitudine de forme adulte ascunse în sacul conjunctival.

Protocolul de tratament

– Anesteziere;
– Extragerea larvelor din sacul conjunctival;
– Administrare de soluții oftalmice. Am preferat să folosesc soluția oftalmică Optican, datorită consistenței uleioase și a efectului analgezic pe care producătorul susține că îl are;
– Prazicest injectabil, 3 administrări la interval de 1 lună;
– Picături antiparazitare Stronghold administrate spot on.

Am ales să extragem formele adulte existente în sacul conjunctival sub anestezie, deoarece am observat la un caz anterior, caracterizat printr-o infestare majoră, că adulții exercită mișcări accentuate în momentul aplicării tratamentului, ceea ce duce la o accentuare a semnelor clinice în prima parte a tratamentului. Prin anestezierea și îndepărtarea lor cu pensa chirurgicală, pacientul a prezentat o îmbunătățire a semnelor clinice imediat după intervenție și s-a redus riscul apariției ulcerului cornean.

În cazul în care apar complicații (ulcere corneene, hemoragii, cheratite), se vor trata ca atare.
Recomandarea noastră în cazul animalelor predispuse la infecții cu astfel de paraziți este efectuarea profilaxiei cu Stronghold, Advocate sau alte produse care pot preveni infecțiile cu telazia.