Dermatita Alergică la Mușcătura de Purice

Afecțiune cauzată de înțepătura puricilor

În fiecare vară proprietarii de câini se prezintă la cabinetul veterinar pentru diferite afecțiuni ale pielii animalului. Cele mai frecvente semne pe care la întâlnim sunt scărpinatul și roșeața pielii, aceste semne fiind determinante pentru aproape orice fel de dermatită.

Pielea animalului este prima barieră pe care o are organismul în fața diferiților factori lezanți cu care se întalnește animalul nostru. Pe suprafața pielii tot timpul se vor găsi bacterii, ciuperci, acarieni, punând în permanență la încercare calitatea pielii de a fi o barieră și de a apăra organismul de acești factori agresanți.

dermatita alergicaDintre toate dermatitele ce pot apărea la animale (bacteriene, fungice, alergice), cea mai întâlnită este dermatita alergică determinată de mușcătura de purice.
Puricele este un ectoparazit hematofag, adică acesta se va hrăni cu sângele gazdei. Pe teritoriul țării noastre există mai multe specii de purici, fiecare având același potențial alergic pentru animaluțul nostru.

Dermatita alergică la mușcătura de purice apare ca și manifestarea organismului la o infestare masivă, periodică și de lungă durată cu purici, astfel vor fi predispuse la această boală animalele care locuiesc într-un mediu în care există o concentrație mare de purici iar acesta nu este tratat pentru a preveni apariția bolii.

Manifestările bolii apar în momentul în care sitemul imunitar cedează la factorul lezant deoarece acesta apare în mod periodic.
Din cauza că dermatita alergică este dată de un parazit care acționează în funcție de condițiile de mediu, incidența ei va fi cel mai mult vara sau în perioadele lungi cu temperaturi ridicate.

Semnele clinice pentru dermatita alergică sunt:

– prurit intens care poate duce la o automutilare a animalului;
– depilare, mai ales in zona flancului (părțile laterale ale animalului) și deasupra cozii;
– mici zone roșiatice care la atingere sunt proeminente;
– pielea iritată mai ales in zona cozii;
– aspectul de blană murdară dat de fecalele de purice (puncte mici negre).

Pentru a evita, dar și pentru a trata dermatita alergică este recomandată vizita la medic la primele semne de discomfort ale animalului.
Folosirea substanțelor antiparazitare este foarte indicată, dar nu suficientă. În multe situații este nevoie și de o dezinsecție a mediului în care trăiește animalul.

Pentru o prevenție bună este indicat ca pe toată perioada caldă animalul să fie protejat de o substanță antiparazitară, astfel se recomandă deparazitarea lunară sau sistematică a animalului.